Welkom bij biologische boerderij

"De Groene Geer"

"Vlees is door de massaproductie zeker een toegankelijker product geworden dan anders het geval zou zijn geweest. Maar omdat we de dieren fokken om ze op te kunnen eten, lijkt het een kwestie van rechtvaardigheid dat we hun korte levens zo prettig mogelijk maken.
Het zou beslist een uitdaging zijn om op een goedkope manier vleesdieren te fokken zonder hun aard en instincten te negeren en zonder ze de kans te ontnemen om te zwerven, te nestelen en hun jongen te voeden-een minstens zo belangrijke uitdaging als de zoveelste poging om nog eens 1% op de productiekosten te beknibbelen."
(fragment uit het schitterende boek: Over eten en koken, wetenschap en cultuur in de keuken van Harold McGee)

Boerderij De Groene Geer is het bedrijf van Peter Heikoop en Saskia Heikoop- Brantjes. Bij ons vindt u prima kwaliteit groenten, fruit, melk, vlees, kaas, eieren en levensmiddelen. Deze kunt u kopen in ons boerderijwinkeltje dat open is op donderdag, vrijdag en zaterdag.
Bovendien bieden wij kampeerders de gelegenheid om met ons te genieten van de rust en de ruimte op de boerderij.

In 1993 zijn wij gestart met het verbouwen van biologische groenten op het nog gangbaar werkende veehouderijbedrijf van Peters vader. Geleidelijk zijn er meer biologische produktietakjes bij gekomen: van een paar legkippen, via vleesvarkens tot aan hoogstamfruit. In 1995 is ook het veehouderijbedrijf omgeschakeld naar biologisch zodat we bij de overname van het bedrijf in 1997 volledig biologisch konden werken en afleveren. Ons bedrijf wordt gecontroleerd door Skal, een door de overheid aangewezen onafhankelijke controle-organisatie. Ons aansluitnummer daar is 6362.
Bij de boerderij hoort ongeveer 25 hectare (1 hectare=10.000 mē oftewel 2 voetbalvelden) land. Daarvan is 1 hectare in beslag genomen door gebouwen en de tuin. Op het overige groeit gras. Er is klaver in de grasmat gezaaid omdat klaver er op natuurlijke wijze voor zorgt dat de grond vruchtbaar blijft. Daarnaast wordt de mest van de dieren 's winters opgespaard om het land in de lente en de zomer mee te bemesten.
Zo'n drie tot vijf keer per jaar wordt het gras gemaaid voor kuilgras of afgegraasd door de koeien. Naast het eigen land hebben we ongeveer 4 hectare hoogstamboomgaard van het Zuid-Holland Landschap in gebruik. Onder de bomen kunnen kalveren en schapen grazen.

Bij ons op de boerderij krijgen de dieren zoveel mogelijk ruimte zodat ze "tot op zekere hoogte" hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Alleen als het echt nodig is krijgen de dieren geneesmiddelen, het liefst homeopatische. Onze dieren krijgen biologisch voer waarin geen genetisch gemanipuleerde grondstoffen worden gebruikt.

De redenen voor het beginnen van een biologische boerderij zijn divers. Voor ons is het een leuke en nuttige levensinvulling. Daarnaast willen we laten zien dat het in Nederland mogelijk is om gezond en lekker voedsel te produceren zonder het milieu te schaden met chemische middelen.

Wij hopen u binnenkort op de Groene Geer te ontmoeten!
Saskia en Peter